Vandaag(10 juni 2017) in de Gelderlander een interview met Ton Burgers, die zijn hele leven als waterbouwkundig ingenieur gewerkt heeft aan rivieren over de hele wereld bij werkgevers als Boskalis, Waterloopkundig Laboratorium Delft en Royal Haskoning. Hij stelt:
Hoe blij Nijmegen er nu ook mee is, ik hoop niet dat ze bij Varik ook zo’n dure nevengeul aan gaan leggen. Bovendien ben ik nogal sceptisch: volgens mij stijgt het waterpeil in de rivieren helemaal niet, of slechts amper. Kijk maar naar de statistieken, die liegen niet.’’
Het hele artikel kunt u hier lezen.
Ook Frank Spaargaren laat zich tot in de Tweede Kamer kritisch uit over de mogelijke binnendijkse hoogwatergeul, zie eerdere artikelen op deze site.
Als laatste is ook Cees Kooman een actief adviseur van ons in het bedenken van betere alternatieven.
Vreemd is dat alle niet meer werkende experts een andere mening hebben dan de nog werkende experts?
Wat vast staat is dat de gepensioneerde experts vrij van enig financieel belang kunnen spreken. Terwijl een adviseur die nu door b.v. de provincie wordt ingehuurd in zijn advies moet verwerken dat een nader onderzoek gewenst is en men in ieder geval vooringenomen is om voor een oplossing te kiezen waarin een volgende opdracht voor de expert noodzakelijk is (ook morgen moet er brood op de plank)
Dus zal een expert in het ontwerpen van binnendijkse geulen niet gaan roepen dat er géén geul nodig is, dat dijkversterking met een paar buitendijkse geultjes voldoende is want in dat vakgebied is de expertise bij een Waterschap wel aanwezig en krijgt de externe expert geen vervolgopdracht.
Wij hopen dat de overheid dan ook luistert naar de pensionada’s, ze weten van wanten en hebben geen enkel financieel belang om oplossingen in een bepaalde richting te duwen.
Dan de de politiek, wij zijn blij met de kritische vragen die de Tweede Kamer aan de Deltacommissaris heeft gesteld en de kaders die men hierbij stelt (zuinig en doelmatig) .
Ook de gemeentelijke politiek is nu helder in hun standpunt unaniem is men van mening dat de binnendijkse geul er alleen mag komen als andere oplossingen falen in het leveren van een voldoende veiligheidsniveau.
Helaas lijkt het erop dat de de politiek in de provincie Gelderland als opdrachtgever op dit moment een afwijkende mening heeft. Bij de Statenvergaderingen zien wij veel minder discussie over dit onderwerp dan in de Tweede Kamer en er worden geen onafhankelijke experts (zoals dhr Frank Spaargaren en dhr Ton Burgers) geconsulteerd. Dit roept bij ons het gevoel op dat er in de Gelderse politiek reeds een besluit genomen is wat alleen nog op andere besluitvormende gremia verkocht moet worden. Ambtelijk wordt er wel met Waalzinnig en experts gesproken (maar daar neemt men de besluiten niet) Helaas is er geen overleg op politiek niveau met Statenleden en Gedeputeerde.
Geef een reactie