In het Nieuwsblad Geldermalsen lazen we gisteren een artikel over de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 1 maart.
Tiel heeft geen stemrecht in stuurgroep Varik-Heesselt
Hierin stelt wethouder Ben Brink “de nevengeul kan bij Nijmegen 44 cm peilverlaging betekenen. In combinatie met andere nog te nemen maatregelen kan de peilverlaging zelfs oplopen tot 70 cm.”
Wij weten niet waar de wethouder deze wijsheid vandaan heeft maar in officiële stukken (die ook in de stuurgroep waar de wethouder in zit besproken zijn ) wordt gesproken over: 44 cm bij Varik uitdempend tot 35 cm bij Tiel en minder dan 10 cm bij Nijmegen met een geul.
Waalzinnig vindt het zonde dat de wethouder Brink van Tiel op deze manier de gemeenteraad van Tiel informeert.
Wim zegt
Ik heb vandaag onderstaande e-mail over de uitspraken van Wethouder Brink aan de gemeente Tiel verzonden:
Geachte heer / mevrouw,
Wilt u onderstaand bericht zo spoedig mogelijk onder de aandacht brengen van de wethouder Brink en hem verzoeken in de loop van deze dag naar mij te reageren op de gestelde vragen in verband met publiciteit?
Beste meneer Brink,
In het Nieuwsblad Geldermalsen las ik een bericht over uw informatie aan de Gemeenteraad over het voorlopig besluit van het niet doorgaan van de Hoogwatergeul Varik-Heesselt.
Peildaling
U spreekt van 44 cm peildaling bij Nijmegen. Dat is onjuist. Er zou sprake zijn geweest van een scherpe piekdaling van 44 cm bij Varik uitdempend tot 20 cm bij Tiel en minder dan 10 cm bij Nijmegen.
Het alternatief waartoe de Stuurgroep met uitzondering van de Provincie heeft besloten belooft een peildaling van ruim 15 cm bij Varik uitdempend tot 10 cm bij Tiel en 5 cm bij Nijmegen.
De verschillen – waarop normaal gesproken alternatieven vergeleken worden – bedragen 27 cm bij Varik, uitdempend tot 10 cm bij Tiel en 3 cm bij Nijmegen. Het streven naar peildaling is overigens een nevendoel.
Een peildaling (bij Nijmegen) van 70 cm in combinatie met andere nog te nemen maatregelen is eveneens onjuist.
Ik verzoek u vriendelijk de Raad van Tiel op de hoogte te stellen van uw onjuiste informatie terzake, het Nieuwsblad Geldermalsen te verzoeken een rectificatie te plaatsen en de Stuurgroep Varik Heesselt daarvan in kennis te stellen.
Waterveiligheid
Het volgende breng ik graag onder uw aandacht.
Bij Varik Heesselt zouden de dijken 20 cm hoger worden bij aanleg van de Hoogwatergeul dan bij het voorlopige besluit dat thans is genomen, zo is per mail meegedeeld door het Atelier. Toch is dat niet de reden voor protest door bewoners en de unanieme motie van de Raad tegen aanleg.
Bewoners zijn in actie gekomen vanwege de veiligheid van de dorpen bij aanleg van de Hoogwatergeul. In de eerste versie van de Milieu Effect Rapportage wordt gesproken van catastrofale gevolgen met grote aantallen slachtoffers bij een calamiteit. De definitieve versie spreekt van “een negatieve beoordeling voor veiligheid vanwege het ontbreken van mogelijkheden in de dorpspolder om bij te dragen aan laag twee van de meerlaagse veiligheid”. Om die reden is vervroegde evacuatie noodzakelijk.
De dorpen komen bij aanleg van de Hoogwatergeul bij opkomend waterpeil rondom in een ring van water te liggen. De gebiedsvisie die is opgesteld namens de Stuurgroep stelt dat door de toegenomen kwel professionele fruitteelt en landbouw niet mogelijk zijn in de krappe ‘dorpspolder’. De tuinen en huizen in de dorpen worden natter, met alle gevolgen van dien.
Ik verzoek u vriendelijk mij in kennis te stellen van uw oordeel als bestuurder, indien in een MER deze opmerkingen over veiligheid zouden gelden voor burgers en bedrijven in de Gemeente Tiel in de wetenschap dat alternatieven ruimschoots aan de hoofddoelstelling van waterveiligheid voldoen.