Nelen en Schuurmans heeft op verzoek van Waalzinnig een rapport opgesteld over de hoogwatergeul Varik Heesselt en heeft een simulatie gemaakt van een mogelijke dijkdoorbraak in de ringdijk van het eiland dat door de hoogwatergeul en de Waal ontstaat.
Het rapport “Adviesrapport bypass Waal bij Varik en Heesselt” is opgesteld door Kelly van der Elst van de Radboud Universiteit.
Haar conclussies:
Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn kunnen er al wel enkele conclusies worden getrokken over het proces rondom de bypass tot nu toe. Het grootste probleem betreft de onduidelijkheid en het gebrek aan openheid in het proces. Daarnaast missen de beleidsdocumenten vaak een goede onderbouwing. De stakeholders worden wel betrokken bij het proces, maar voornamelijk om te praten over de eventuele invulling van de bypass. Daarnaast wordt er veel te vroeg in het proces al veel nadruk gelegd op dit project, terwijl de voor- en nadelen nog niet voldoende zijn overwogen.
Alternatieven worden daarentegen amper aangehaald.
Dan is er nog de vraag of deze 18000 m3/s er wel gaat komen. Dit debiet is gebaseerd op een worst case scenario. Het uitgaan van deze hoeveelheid is wellicht meer een politieke beslissing dan een wetenschappelijke aanname. Dit scenario is echter wel doorgerekend in gezamenlijke Duits-Nederlandse studies. De vraag is of dit niet te hoog wordt ingeschat. Aan de andere kant valt ook niet te bewijzen dat deze 18000 m3/s er niet gaat komen en in sommige onderzoeken wordt zelfs al gesproken van 22000 m3/s als Duitsland extra investeert in hoogwaterbescherming. In feite is het een ethische keuze. Willen we ten koste van alles overstromingen voorkomen (‘better safe than sorry’) of is het eigenlijk een verspilling van geld om elk stukje land te willen beschermen.
Een probleem is de padafhankelijkheid op dit gebied. Nederland kent een lange geschiedenis van fysieke ingrepen in het landschap om het water te weren. In verhouding zou het wellicht voordeliger zijn om dit gebied een keer in de 100 jaar onder te laten lopen om andere gebieden te ontlasten. Waar dit in
andere landen een geaccepteerd risico is, is dit in onze denkwijze geen mogelijke optie.
Het volledige rapport kunt u hier downloaden: Onderzoek bypass Waal bij Varik Eindversie2 1 juli
De simulatie is gemaakt in de nieuwe software 3Di uit deze simulatie blijkt dat er binnen een uur zoveel water in de badkuip Varik Heesselt komt te staan dat evacuatie zeer moeilijk wordt.
Het filmpje van een mogelijke dijkdoorbraak kunt u op Youtube vinden: hier kunt u het filmpje vinden dit filmpje is een versnelde opname van ongeveer 4 uur tijd.
Geef een reactie