Van de website van de gemeente Neerijnen (met onze opmerkingen vet en cursief):
MIRT-verkenning naar hoogwatergeul Varik-Heesselt
Gepubliceerd op: 16 november 2015
Het Rijk en de regio gaan een MIRT-verkenning doen naar een hoogwatergeul Varik-Heesselt. Dat is 5 november besloten tijdens het bestuurlijk overleg van het Rijk, de provincie Gelderland en de waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel. De verkenning is een van de eerste verkenningen naar rivierverruiming in het Deltaprogramma.
Minister Schultz van Haegen heeft de brief hierover vrijdag 13 november aan de Tweede Kamer gestuurd. De hoogwatergeul Varik-Heesselt is een maatregel uit de voorkeurstrategie, die de regio (in het Bestuurlijk Platform Rijn) heeft voorgesteld voor het Deltaprogramma. Uitgangspunt is dat je niet alleen voor waterveiligheid zorgt door de dijken te versterken, maar ook door rivieren meer ruimte te geven. Dat biedt ook mogelijkheden voor natuur, recreatie en economische ontwikkeling.
Meer duidelijkheid
Gedeputeerde Josan Meijers is blij dat de verkenning meer duidelijkheid brengt voor de inwoners van Varik en Heesselt. Door de aanleg van een geul (is dat al besloten?) zal de waterstand in de Waal bij hoogwater dalen. Die daling is nodig om de hogere waterstanden die we in de toekomst verwachten, het hoofd te kunnen bieden. (er is volgens Wageningen Universiteit geen enkel bewijs dat de waterstanden de 16.000m3/sec gaan overschrijden en daar is de Waal al op gedimensioneerd) De daling is echter niet zo groot dat er geen dijkversterking meer nodig is (Wat mevrouw Meijers niet verteld is dat de dijken ondanks de geul toch nog 100 tot 150 cm omhoog moeten).
De provincie Gelderland en waterschap Rivierenland gaan onderzoeken of de hoogwatergeul een regelbare inlaat kan krijgen, zodat de waterstandsdaling en de dijkversterking optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Zij willen dit snel duidelijk krijgen. De hoogwatergeul kan voordelen bieden voor de streek door die te combineren met ontwikkelingen voor de natuur, agrarisch gebruik en recreatie. Tijdens de verkenning wordt hiervoor een gebiedsvisie opgesteld. Deze visie moet in 2017 klaar zijn. Eind 2017 kan dan een besluit worden genomen over de start van de planstudie, en over de financiële afspraken.
Brief naar gebied
Woensdag aanstaande krijgen alle inwoners van het gebied een brief van de provincie Gelderland waarin de beslissing van de minister kort wordt uitgelegd. In december verschijnt bovendien een brochure waarin uitgebreid wordt stil gestaan bij de verkenning.
Allemaal halve waarheden en een besluit dat Nederland een hoop geld gaat kosten, snel genomen voordat Wageningen het rapport uitbrengt met de bewijzen dat 16.000 m3/sec het maximale is, schande.
Natuurlijk gaan we juridisch laten toetsen of men het besluit voor een Mirt wel mag nemen omdat de juridische en financiële borging voor rivierverruiming ontbreekt.
Geef een reactie