Op 15 oktober heeft de provincie Gelderland een presentatie gehouden op de beeldvormende vergadering van de gemeente Neerijnen.
Op deze bijeenkomst werd onderstaande grafiek getoond (afkomstig uit het MIRT vooronderzoek rapport https://raad.neerijnen.nl/Documenten/presentaties/Presentatie-informerende-gemeenteraad-15-oktober-2015.pdf). Het was tijdens de presentatie moeilijk om de informatie uit deze grafiek te analyseren door de vele lijnen en de compacte weergave (100 rivier kilometers) Er zijn dan ook geen vragen gesteld tijdens deze vergadering over de grafiek met de toekomstige normering.
Daarom hebben wij deze grafiek omgezet naar een grafiek met minder rivier kilometers en minder lijnen, de grafiek maakt gebruik van dezelfde data! Voor onze eigen helderheid is de onderstaande grafiek opgebouwd van stroomopwaarts naar stroomafwaarts, De gebruikte data betreft de lijnen “Opgave 2075 bij onzekerheidstoeslag van 30cm”van de bovenstaande grafiek.
We zien hier hoe hoog de dijken moeten worden met en zonder de hoogwatergeul Varik Heesselt.
Toen voor de eerste keer gesproken werd over de hoogwatergeul was er nog sprake van dat er een keuze gemaakt moest worden tussen of de nevengeul of de dijken verhogen.
Op dat moment werd er dus over gesproken dat de hoogwatergeul 100% van de dijkverhoging zou kunnen voorkomen.
Met bovenstaande grafiek is te zien dat bijvoorbeeld in Tiel zonder de hoogwatergeul de dijken ongeveer 120 cm opgehoogd dienen te worden en met de hoogwatergeul 85 cm. De nevengeul zorgt dus nog maar voor 30% minder dijkverhoging. En dat voor zo’n dure maatregel.
Tussen Varik en Heesselt, die al een groot offer moeten brengen met de geul, heeft de geul nauwelijks effect op de dijkverhoging die moet gebeuren, 160 cm zonder geul en 150 cm met geul.
Onze vragen:
De dijkgraaf van Waterschap heeft een keer gezegd dat de dijken nu een keer in één keer op een juiste sterkte gebracht moesten worden zodat het Waterschap later niet weer terug moet komen. Worden deze verhogingen dan ook meegenomen in de huidige versterkingsronde?
Is het bovenstaande plaatje al gedeeld met andere spelers? Bijvoorbeeld Zaltbommel wil op een hoogwatervrij terrein aan de Waal gaan bouwen, als de dijken bij Zaltbommel zoals in de grafiek te zien is met tussen de 50 en 100 cm verhoogd moeten worden krijgen de bewoners daar natte voeten.
Straks wordt het wel een heel vreemd gezicht bij de grens tussen Duitsland en Nederland de dijken in Duitsland meer dan een meter lager dan die in Nederland, er komt hetzelfde water maar onze normen zijn hoger.
Geef een reactie