Wat zijn de gevolgen van de hoogwatergeul Varik-Heesselt?
- Gevolgen: ecologie, natuur, flora en fauna
De hoogwatergeul Varik Heesselt zullen de flora en fauna (o.a. vleermuizen, steenuilen, groene spechten, ijsvogels, witte reigers, lepelaars, bunzingen en hermelijnen) van het gebied ernstig worden verstoord. Zoals u ongetwijfeld bekend, is het op basis van de artikelen 10 en 11 van de Flora en faunawet onder andere verboden om dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten. Daarnaast is het verboden om vaste rust- of verblijfsplaatsen van beschermde diersoorten te beschadigen, te vernielen, weg te nemen of te verstoren.
Een citaat uit de MER rapportage (zie ook bijlage 1):
“Effecten op soorten van de flora- en faunawet treden vooral op bij de realisatie van de bypass Varik-Heesselt (de zwaar beschermde vleermuizen en steenuil). Een en ander brengt een zeer grote en mogelijk onhaalbare mitigatieopgave met zich meebrengt. Op basis van de huidige wetgeving vormt dit een risico voor de vergunbaarheid van de initiatieven. De ervaring leert dat vooral ruimtebeslag op leefgebied van de steenuil lastig te mitigeren is. Daarnaast zijn effecten op verblijfplaatsen van vleermuizen vaak lastig op de lossen.”
Wat is de reactie in “NOTA VAN ZIENSWIJZEN, AMBTSHALVE WIJZGINGEN” , ja er zijn negatieve effecten op een aantal beschermde soorten in het gebied, maar deze zijn te mitigeren.
Bijzonder om te zien dat er blijkbaar twee werelden zijn waarbij de MER duidelijk aangeeft dat mitigeren lastig zal zijn en dat de provincie Gelderland denkt dat er gemitigeerd kan worden, zonder te vermelden hoe dit dan gedaan kan worden!
Tevens zijn er diverse plantensoorten te vinden in het gebied van de toekomstige hoogwater geul die op de rode lijst staan. Er zijn divers soorten die uiterst zeldzaam zijn zoals: Chenopodium bonus-henricus (Brave Hendrik), Leontodon hispidus (Leeuwentand), etc. Dit zijn tevens soorten die niet tegen overstroming kunnen en zullen dus met de hoogwatergeul verdwijnen!
Evident is dat ten behoeve van het realiseren van de hoogwatergeul in strijd met onder andere de bovengenoemde verbodsbepalingen uit de Flora en faunawet zal worden gehandeld. Uit vaste jurisprudentie blijkt dat van deze verbodsbepalingen slechts zeer terughoudend ontheffing kan en mag worden verleend. Het is derhalve nog maar zeer de vraag of de hoogwatergeul om deze reden wel uitvoerbaar is.
- Gevolgen: archeologisch, landschappelijke waarden, verkavelingspatroon
Het MER rapport is ook zeer helder en uiterst negatief in de effecten van de hoogwatergeul op ander zaken zoals:
- De aanleg van dijken vindt gedeeltelijk plaats in een zone met hoge archeologische verwachting.
- Zeer sterke aantasting aardkundig waardevol gebied door vergraven oeverwal, stroomgordel en crevasse afzetting
- Zeer sterke aantasting landschappelijke waarden en verlies samenhang landschappelijke waarden.
- Ingreep doet afbreuk aan historische ontwikkeling.
- Ernstige aantasting historisch verkavelingspatroon (binnendijks) en verlies van relicten en elementen door de aanleg van dijken en kades.
Ik wil de toekomstige generatie niet opzadelen met een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt. Het is een enorme geldverspilling aan een project die de water veiligheid van de volgende generatie niet gaat helpen verbeteren, de landschappelijke waarden en historie van het gebied heeft vernietigd en beschermde soorten uit het gebied heeft verdreven.
Stop de plannen rond de Hoogwatergeul!
Dank voor u aandacht.
zie ook MER rapport blz 137