Geachte voorzitter en commissieleden,
Graag wil ik een heel ander aspect van de procedures rondom Waalweelde west belichten. Er wordt steeds geschreven dat bij de voorbereiding van de structuurvisie WaalWeelde West intensief is samengewerkt door de 4 B’s: burgers, bedrijven, beambten en bestuurders (zie Nota van zienswijzen), ik vraag me dan af met welke Burgers intensief is samengewerkt? Er is een groepje burgers geweest waarin één inwoner van het gebied met de grootste ingreep zat. Was deze inwoner (democratisch) gekozen door de bevolking of geselecteerd op bepaalde gronden door de project organisatie? Op welke gronden is bepaald dat deze inwoner de spreekbuis mag zijn van alle 1700 inwoners van het gebied? In ieder geval volgens de mening van de meer dan 100 gezinnen die achter de standpunten van Waalzinnig staan vertolkt deze inwoner niet het standpunt van de meerderheid in het dorp, wij hebben dat aan onze leden gevraagd, provincie en gemeente hebben niet aan de inwoners gevraagd wie hun in een dergelijk overleg zou moeten vertegenwoordigen.
Verder vind ik het vreemd dat er meerdere grotere bedrijven mee hebben mogen praten met het tot stand komen van de structuurvisie. Hoe kan het dat een bedrijf dat woningen wil bouwen in Zaltbommel op een zogenaamd hoogwatervrij terrein (er stond in 1995 toch echt wel 40 cm water) mag mee praten? Hoe kan het dat een bedrijf dat een containeroverslag wil maken mag mee praten nog voordat ook maar één burger van het gebied zelfs maar van het project weet? En als laatste hoe kan het dat een baggerbedrijf mee mag praten en dan advies kan geven: “wij baggeraars adviseren te gaan baggeren.”
Nog een stuk uit de Nota van Zienswijzen: “In het kader van de structuurvisie zijn de maatregelen in het WaalWeeldewest-gebied verkend en besproken in workshops met burgers, bedrijven, beambten en bestuurders en is in samenwerking met deze partijen een voorkeursalternatief gekozen.” Mogelijk dat er wel workshops zijn geweest maar absoluut niet met Burgers en bedrijven uit Ophemert, Varik en Heesselt. Misschien is dat wel logisch want dan was er al in een veel eerder stadium verzet gekomen uit dit gebied, en dat heeft men natuurlijk liever niet!
De bedrijven die vanaf het begin van het opstellen van Waalweelde west hebben mogen meepraten (bestaande uit Waalbommel, van Oord (tot 2013), Klop Beheer, van Uden Logistics, Heijmans Vastgoed en Kondor Wessels Projecten verder genoemd het consortium) hebben ook een zienswijze ingediend, een beknopte weergave zoals in de Nota van Zienswijzen:
Samenvatting (in vet mijn mening hierover)
- Reclamant heeft aan dat door vele partijen is samengewerkt. Inspreker maakte deel uit van de samenwerking.
- Reclamant stelt dat op eendrachtige wijze gedurende ruim zes jaar is gewerkt aan de structuurvisie WaalWeelde West. Reclamant geeft aan de samenwerking al die jaren als open, constructief en prettig te hebben ervaren. Men heeft dus in zes jaar tijd een hele hoop tijd van dure adviseurs of directieleden geïnvesteerd!
- Reclamant stelt dat over de inhoud van de Structuurvisie kan worden vastgesteld dat deze breed wordt gedragen door alle, in ieder geval veruit de meeste belanghebbenden en voor het Consortium in ieder geval als aanvaardbaar kan worden aangemerkt. Reclamant merkt op dat de inhoud het kenmerk van een compromis heeft, maar geeft aan dat dit inherent is aan een open planproces. Reclamant zou dan ook graag zien dat Provinciale Staten de Structuurvisie vrijwel ongewijzigd vaststelt. Het “consortium” geeft zijn zegen aan het project, hun investering gaat renderen!
- Reclamant geeft aan dat het risico bestaat dat ondanks alle mooie woorden en investeringen inspreker aan het einde van de rit met lege handen staat. Het “consortium” doet hier dus een beroep op de provincie om hun wensen in het project te honoreren zodat hun investeringen worden veilig gesteld. Zijn er soms beloften gedaan?
Het is niet te begrijpen dat bepaalde bedrijven in een vroeg stadium gevraagd zijn om mee te praten terwijl grote bedrijven (met 80 personeelsleden) in het gebied waar de grootste offers gevraagd worden gewoon in de krant moet lezen dat het bedrijf mogelijk moet gaan verhuizen.
Resumerend, er is veel over Varik, Heesselt en Ophemert gesproken en geschreven maar in tegenstelling tot de indruk die men wenst te scheppen is er bijster weinig met de inwoners en bedrijven uit de dorpen Varik, Ophemert en Heesselt gesproken. En daar waar er gesproken is met mensen uit de dorpen zijn deze mensen “handpicked” en vertegenwoordigen die personen niet de mening van de meerderheid van de bevolking in het gebied!
Als laatste een vraag: Horen een nevengeul en woningbouw dicht bij de Waal altijd bij elkaar? We hebben nu al de Nevengeul Lent en het bouwproject Waalfront (waarde 250 miljoen) en straks ook nog de nevengeul Varik Heesselt met het bijbehorende bouwproject Waalbommel (waarde nog niet bekend).